Inmiddels bestaat Nationale Beeldbank alweer 9 jaar. In de loop der tijd zijn wij verschillen gaan zien in stockfotografen. Grofweg zijn er twee typen te onderscheiden: de ondernemer en de creatief.

De ondernemer heeft voornamelijk oog voor beeld met verkoopwaarde en is op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de stockfotografie. Hij kijkt naar de verschillende mogelijkheden van zijn gekozen onderwerp en maakt vooraf een plan voordat hij op pad gaat. Hierdoor weet hij het meeste uit zijn tijd te halen. Ook realiseert hij zich dat de meta-data minstens net zo belangrijk is als de foto zelf. De foto kan nog zo mooi zijn, maar zonder goede keywords zal deze niet gevonden worden.
De creatief daarentegen is onderscheidend en orgineel. Heeft oog voor compositie, licht en kleurgebruik en zal proberen de kijker te prikkelen met zijn beeld. Na één dag fotograferen zal hij waarschijnlijk minder beelden overhouden dan de ondernemer.

De ideale stockfotograaf weet beide werkwijzen te combineren. Herken jij jezelf in één van deze twee types? Dan is het misschien een leuke uitdaging om je de andere werkwijze ook eigen te maken zodat je meer uit jezelf haalt als stockfotograaf. Voel je ook altijd vrij om contact met ons op te nemen voor feedback over jouw foto’s.

foto van Orhan Sahin