Als fotograaf bij de Nationale Beeldbank heb je natuurlijk als doel om zo veel mogelijk foto’s te verkopen. Vallen de verkopen momenteel tegen en weet je niet waar dit aan zou kunnen liggen? Wij geven vijf tips om de verkoopkans te vergroten.

Tip 1 – Let op je onderwerpkeuze 
Foto’s van dieren, bossen, nietszeggende straatbeelden, worden minder vaak gekocht. Daarentegen verkopen beelden met onderwerpen als bedrijfsleven, financiën, educatie, ouderen, gezinsleven, recreatie, gezondheidszorg, digitalisering, vrije tijd en tradities goed.

Tip 2 – Schiet beelden met een Nederlandse uitstraling
Onze klanten gaan vaak voor beelden met een alledaagse, typisch Nederlandse uitstraling. Geen té knappe modellen, maar gewone mensen. Streef naar een realistische en natuurlijke uitstraling.

Tip 3 – Zorg voor lichte foto’s
Beelden met een lichte en frisse uitstraling vallen op bij onze klanten. Zorg er daarom voor dat de foto’s goed belicht zijn.

Tip 4 – Zorg voor goede, uitgebreide metadata
Hoe beter de zoekwoorden, hoe groter de kans dat de foto gevonden en gekocht wordt. Zorg daarom voor een korte, maar krachtige titel bij de foto. Geef daarnaast een duidelijke omschrijving van het beeld en zorg voor een groot aantal relevante keywords. Denk conceptueel bij het formuleren van de keywords. Benoem niet alleen de hoofdonderwerpen van de foto, maar bedenk voor welke thema’s het beeld illustratief kan zijn. Denk daarnaast aan vervoegingen die je kunt gebruiken bij de keywords. Staan er bijvoorbeeld fietsers afgebeeld op een foto? Voeg dan niet alleen het keyword ‘fietsen’ toe, maar ook fietsend, fietsende, fiets, fietsers en fietser.

Voorbeeld:

Titel: Jongeren maken een selfie.
Omschrijving: Een groep jonge studenten maken een selfie op het schoolplein.

Keywords
16, 16 jaar, 17, 17 jaar, 18, 18 jaar, 19, 19 jaar, 20, 20 jaar, 21, 21 jaar, 22, 22 jaar, 23, 23 jaar, 24, 24 jaar, aandacht, aandacht trekken, aardig, afspiegeling, afspiegeling maatschappij, allochtonen, allochtoon, antilliaan, antilliaans, aziatisch, beste vrienden, bij elkaar, buiten, camera, culti, cultuur, data, enthousiasme, enthousiast, gelukkig, generatie, generatie verschillen, gezellig, gezelligheid, gezelschap, grap, groep, groepje, groepsvorming, hbo-ers, hboers, hecht, hip, hippe, hipsters, holland, jeudige, jeugd, jeugdig, jong, jong volwassene, jonge, jonge mensen, jongen, jongens, jongeren, jongerencultuur, klasgenoten, lach, lachen, leeftijdsgenoten, maatschappij, mbo-ers, mboers, media, meisje, mobiel, mobiele data, modern, multi, multiculti, multicultureel, multiculturele, nederlands, nederlandse, nieuwe generatie, opgewekt, pauze, plezier, poseren, puber, pubers, rondhangen, samen, samenleving, scholier, scholieren, selfie, smartphone, sociaal, social media, sociale, student, studenten, studentenleven, studententijd, studietijd, surinaams, surinamer, telefoon, tezamen, uitgelaten, verschillen, verveling, vriendelijk, vrienden, vriendengroep, vriendschap, vriendschappen, vrolijk, vrolijke, wifi, zorgeloos, zorgeloze jeugd

Tip 5 – Upload met regelmaat
Actieve fotografen met goed beeld staan hoger in de zoekresultaten. Wanneer er een groot portfolio online staat bij de beeldbank, is de kans dat een beeld aangekocht wordt aanzienlijk groter. Upload daarom met regelmaat en lees onze beeldcriteria..