Je hebt vast weleens op onze website gelezen dat wij speciale richtlijnen hanteren voor commercieel gebruik van ons beeldmateriaal. Maar wat is dat nou precies en waar moet je rekening mee houden? Omdat wij merken dat hier soms onduidelijkheid over bestaat, praten wij jou graag bij in dit tweede deel van onze kennisrubriek.

Publicaties met een winstoogmerk

Voordat je begint met het zoeken naar een geschikte foto, is het belangrijk om jezelf eerst af te vragen of jouw publicatie onder onze redactionele, uitgebreide of commerciële licentie valt. Als een foto wordt gebruikt ter ondersteuning van bijvoorbeeld een puur informatieve of nieuwsgerelateerde tekst in een boek of tijdschrift, spreken we van redactioneel gebruik. Alle publicaties met een winstoogmerk vallen onder onze commerciële licentie.

Om jou wat verder op weg te helpen, hebben wij de meest voorkomende commerciële publicaties op een rijtje gezet:

– Advertentie
– Abri poster
– Verpakking
– Folder, flyer of brochure
– Bedrijfswebsite
– Actiematige nieuwsbrief
– Point-of-sale materiaal
– Afdrukken van een foto op een product, bijvoorbeeld een kalender, mok,
muismatten etc.
– Wanddecoratie

Let op: Als je particulier bent, dan valt jouw publicatie wellicht onder onze uitgebreide licentie. Dit is het geval bij alle doeleinden waarbij de foto geen tekst ondersteunt en puur op zichzelf staat. Denk bijvoorbeeld aan:

– Een decoratieve banner bovenaan een website
– Een achtergrondfoto voor een website
– Poster
– Canvasdoek
– Uitvergroting van een foto
– e.a.

Rekening houden met rechten

Valt jouw publicatie inderdaad onder onze commerciële licentie, dan is het belangrijk om te weten dat je bepaalde onderwerpen niet zomaar kunt publiceren. Het gaat om:

* Foto’s met herkenbare mensen waarvoor het portretrecht niet geregeld is. Dit geldt tevens voor mensen die (van dichtbij) op de rug zijn gefotografeerd of mensen in vermomming.