Het is donderdagavond 9 november 1989. Op de Nederlandse persredacties stroomt het historische nieuws langzaam binnen: de Berlijnse Muur is gevallen en maakt hiermee een einde aan de Duitse tweedeling. De redacties staan op hun kop: voorpagina’s van kranten worden gevuld met euforische foto’s en teksten.

Nationale Beeldbank beschikt over meer van vijftig kranten van de dag na de val van de Berlijnse Muur. Deze hebben wij ontvangen van de heer Jos Bennis, vroeger docent op een school. Hij vroeg toevallig aan zijn leerlingen om verschillende kranten van vrijdag 10 november 1989 mee te nemen naar school. Niet wetende dat dit kranten zouden worden met historisch nieuws. Jos bewaarde alle kranten en droeg ze later over aan zijn zoon Martijn Bennis, oprichter van Nationale Beeldbank.

Het is mooi om te zien hoe gevarieerd de voorpagina’s zijn van de kranten. De ene nog euforischer dan de andere. Hier onder lichten wij een aantal kranten uit: Utrechts Nieuwsblad, Het Vrije Volk, Het Parool en de Volkskrant.