Je hebt een perfecte stockfotoshoot georganiseerd, met een mooie selectie aan beeld als resultaat. Hoe geef je een extra touch aan de beelden, zodat jouw foto’s opvallen tussen de duizenden andere foto’s in de beeldbank? Dat bereik je door een stock-proof nabewerking. Ben je benieuwd hoe een stock-proof nabewerking er uit ziet? Lees dan snel verder!

Tip 1 – bekijk je beelden op 100%
Bekijk je beelden altijd op 100%. Dan kun je controleren of er geen sensorvlekken zichtbaar zijn op de foto, of de beeldkwaliteit goed is, of er geen chromatische aberratie zichtbaar is, of de scherpte goed is en of er geen overmatige ruis aanwezig is. Kom je een van de voorgenoemde elementen tegen op de foto? Probeer dit dan weg te werken of aan te passen.

Tip 2 – basis nabewerking
Er zijn drie elementen die de basis van de (stock-proof) nabewerking vormen en bij elke foto toegepast kunnen worden: het wegwerken van de anti-alias, lensvertekening en chromatische aberratie.

Anti-alias
Wanneer beelden in RAW geschoten worden (dit wordt aangeraden, omdat er met RAW foto’s in de nabewerking nog van alles aangepast kan worden), ontstaat er altijd een minimale hoeveelheid onscherpte. Dit wordt ook wel anti-alias genoemd. Dit kan verholpen worden door de foto iets te verscherpen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er wat ruis ontstaat. Dit kan weggewerkt worden door de luminantie wat te verhogen. Zet de luminantie echter niet té hoog, want dan gaat het beeld er geschilderd uit zien.

Lensvertekening
Lenzen krijgen regelmatig te maken met lensvertekening/vervorming. Deze vervorming wordt veroorzaakt door lensfouten. In de nabewerking kan deze lensvertekening er met één klik uitgehaald worden.

Chromatische aberratie
Chromatische  aberratie ontstaat ook door een fout in de lens. Hierdoor kunnen er gekleurde lijnen langs onderwerpen op de foto ontstaan. Dit is ook gemakkelijk met één klik op de knop weg te werken in de nabewerking.

Tip 3 – storende elementen leiden af
Zijn er storende elementen te zien op de foto? Snijd de foto dan bij of shop de storende elementen weg. Storende elementen maken een foto rommelig en leiden de kijker af van het hoofdonderwerp. Zorg er daarom voor dat er geen of zo min mogelijk storende elementen zichtbaar zijn op de foto. Hieronder wordt een foto getoond, met en zonder storend element.

   

Op de linker foto zijn de schoenen van de fotograaf, het stekkerkastje en de vieze vlekken op de iPhone storende elementen. Deze zijn door middel van photoshop weggewerkt, waardoor de rechter foto een rustige uitstraling heeft.

Tip 4 – lichte beelden vallen op
Stockfoto’s met een frisse uitstraling vallen op en zullen daardoor sneller aangeklikt worden door onze klanten. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaand voorbeeld.  Welk beeld spreekt jou meer aan?
Waarschijnlijk kies je voor de rechter foto, deze ziet er een stuk aantrekkelijker uit, omdat deze lichter is. Zorg er daarom voor dat de belichting van de foto goed is, hier kan het histogram een handig hulpmiddel bij zijn. Wanneer de foto’s in RAW geschoten worden kan de belichting in de nabewerking nog naar wens aangepast worden. Bekijk de foto tijdens het aanpassen van de belichting ook eens wat kleiner. Wanneer foto’s verkleind worden, worden deze over het algemeen wat donkerder. Zien de foto’s er in het klein ook nog stralend en licht uit? Dan is de belichting stock-proof!

Tip 5 – verhoog het contrast
Foto’s die van de camera afkomen zijn over het algemeen wat vlak en flets; er zit weinig contrast in. Door meer contrast aan het beeld toe te voegen, krijgt het beeld vorm en gaat deze meer spreken. Hieronder zijn voorbeelden te zien van foto’s met een laag en met een hoog contrast.

  

Tip 6 – kleur doet wonderen, maar sla niet door
Naast een frisse belichting en een verhoogd contrast, doen stralende kleuren het goed op beeldbankfoto’s. Ook dit is een element waardoor de stockfoto’s meer op kunnen vallen. Sla hier echter niet in door, anders gaat de foto er onprofessioneel uit zien. Hieronder geven wij drie voorbeelden van doffe kleuren, stralende kleuren en overbewerkte kleuren.

Doffe kleuren                                                     Stralende kleuren

  

Overbewerkte kleuren

Naast deze tips, zijn er natuurlijk nog veel meer tips om tot een mooi stock-proof eindresultaat te komen. Heb jij een aanvulling op de bovenstaande tips? Laat het ons dan weten!