Als Nationale Beeldbank-gebruiker wil je snel de juiste foto kunnen vinden die bij je onderwerp past. Soms heb je al een concreet beeld voor ogen van de foto die je zoekt en soms laat je je inspireren. Toch horen wij nog regelmatig dat klanten moeite hebben met het vinden van het juiste beeldmateriaal.
Om te starten met zoeken, voer je één of meer trefwoorden in de zoekbalk in en klik je op de knop ‘Zoeken’. De trefwoorden moeten altijd in het enkelvoud worden beschreven. Je kunt ook zoeken op afbeeldingsnummer of de naam van de fotograaf.

Tip 1 – Neem de tijd
Geen onbelangrijke. Heb je een deadline of wil je nog snel even voordat je naar huis gaat een foto zoeken? Doe het niet. Geheid dat het je stress en een tegenvallend resultaat oplevert. Neem de tijd om verschillende manieren van zoeken te proberen voor een optimaal resultaat.

Tip 2 – Snel gericht zoeken
Om te beginnen met je zoektocht typ je een trefwoord in het zoekveld en druk je op enter. Om het zoekveld snel te legen klik je op de X aan de rechterzijde. Deze manier van zoeken geeft echter vaak een zeer breed zoekresultaat. Door bijvoorbeeld te zoeken op het enkelvoudige trefwoord “huis” worden alle afbeeldingen weergegeven met het woord “huis” in de titel, beschrijving en/of trefwoorden.

Voor een gerichter zoekresultaat kun je extra trefwoorden gebruiken in het zoekveld. De trefwoorden moeten gescheiden worden met spaties. Bijvoorbeeld: “huis Amsterdam gracht”. Door gebruik te maken van meerdere trefwoorden kan het zoekresultaat op een snelle manier worden getrechterd.

Tip 3 – Gebruik zoekfilters
Filters om de resultaten van een zoekopdracht verder te verfijnen, vind je in deverticale balk aan de linkerzijde van de zoekresultaatpagina. Hier kun je de zoekresultaten verfijnen op basis van oriëntatie, bestandsgrootte, datum of locatie. Als je een filter wilt toepassen, klik je op het vakje naast het filter. Als je een filter wil verwijderen, kun je nogmaals op het vakje klikken. Door op ‘wis alle filters’ te klikken boven de zoekresultaten of op ‘Reset filters’ in de zijbalk, worden alle filters in één keer ongedaan gemaakt.

Tip 4 — Geavanceerd zoeken
Door gebruik te maken van specifieke strings in het zoekveld kun je gebruik maken van geavanceerdere zoektechnieken zoals boolean en wildcard zoekopdrachten.

Boolean. Met Boolean zoekopdrachten kun je woorden en zinnen combineren met de woorden “en”, “of” en “niet” om je zoekopdracht te beperken, te verbreden of verder te specificeren. Op de website kunt u boolean zoektechnieken gebruiken aan de linkerzijde van de zoekresultaten pagina links in de zoekbalk.

De zoekopdracht “huis” en “vijver” toont afbeeldingen van huizen, aangezien de operator “en” beelden oplevert met beide zoekwoorden.

De zoekopdracht “huis” en “vijver” niet “mensen” toont afbeeldingen van huizen met vijvers, maar laat “mensen” weg uit het zoekresultaat, omdat de “niet” operator de afbeeldingen van mensen in de resultaten uitsluit.
De zoekopdracht (paard of hond) en “buiten” geeft afbeeldingen weer met de trefwoorden “hond” of “paard” en “buiten”. De “of” operator geeft aan dat de zoekopdracht van toepassing is op afbeeldingen van honden of paarden in tegenstelling tot beelden die zowel de trefwoorden hond als paard bevatten. De haakjes verduidelijken hier dat het zoekwoord “buiten” ook nog eens van toepassing is op één van de trefwoorden binnen de haakjes.

Wildcards. Wildcards voor één teken (?) of wildcards voor meerdere tekens (*) kunnen ook worden gebruikt bij zoekopdrachten. Dit is vooral handig wanneer je niet zeker weet hoe je een trefwoord moet spellen. Houdt er wel rekening mee dat wildcard-zoekopdrachten iets langer duren om uit te voeren.

Tip 5 – Bekijk keywords onder geselecteerde foto’s
Op het moment dat je een foto heb aangelikt, staan rechtsonder trefwoorden diebehoren bij die foto. Hierdoor kun je weer op het idee voor nieuwe trefwoordenkomen waar je misschien zelf nog niet aan gedacht had.

Tip 6— Bekijk soortgelijke foto’s
Klik je een foto aan bij de zoekresultaten, dan verschijnt er onder de foto een overzicht van soortgelijke foto’s. Als je een foto bij soortgelijke foto’s aanklikt ontstaan er weer nieuwe soortgelijke foto’s.

Tip 7 – Zoek associatief
De laatste maar niet de minste tip: zoek associatief. Door gebruik van synoniemen of verwante zoektermen, kun je je zoekresultaten verbeteren.

Associatief zoeken kan helpen als het gebruikte trefwoord niet voldoende of ongewenste beelden heeft opgeleverd. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een foto ter promotie van een HBO-opleiding voor jongeren, dan zou je het liefst resultaten willen hebben met jongeren in beeld. Zoeken op het trefwoord “onderwijs” kan te breed zijn waardoor het gewenste resultaat uitblijft. Leren, opleiding, scholing, huiswerk maken, communicatie, begeleiding zijn allerlei gerelateerde trefwoorden die wellicht meer specifieke zoekresultaten geven. Daarbij is de doelgroep 16+ dus dat geeft verdere mogelijkheden tot het toevoegen van trefwoorden zoals ‘jongeren’, ‘studenten’, ‘jonge mensen’. Ook kan het helpen om na te denken over de context van een bepaald onderwerp, zodat je op gerelateerde trefwoorden komt. Bijvoorbeeld bij “onderwijs” kun je ook denken aan ‘scholing’, ‘leren’, ‘kennisoverdracht’, ‘ontwikkeling’ en ‘mensen’. Of dat er verschillende niveaus van scholing bestaan en dat die op veel verschillende manieren kan worden beoefend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thuisstudie. Assosiatief leren zoeken kost enige oefening, maar als je dat onder de knie hebt zal dit de beste zoekresultaten opleveren!