Hacks worden ze genoemd: een trucje waarmee je iets makkelijker maakt. Ook in de fotografie bestaan er hacks. Van een plastic zakje als soft box tot een soort lensknuffel om de aandacht van kinderen vast te houden. Voor dit artikel hebben we drie hacks uitgekozen en getest of ze werken.

1) EEN ACHTERGROND VOOR PRODUCTFOTOGRAFIE

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een laptop thuis liggen. Met deze eerste hack gaan we het laptopscherm inzetten als achtergrond van een foto. Alle achtergronden voor productfotografie die je kan verzinnen binnen handbereik! Wij waren benieuwd of het werkt.

Hoe maak je het?

Als eerste heb je een (schone) laptop nodig. Het merk en de grootte maken niet uit. Wel moet het mogelijk zijn om het scherm minder helder/fel in te stellen. Daarnaast heb je een continue lichtbron nodig. Hier stel je de witbalans op af met het oog op het product. Ook is er een ‘neutrale’ ondergrond nodig om het toetsenbord te verbergen. Als laatste heb je een product nodig dat binnen het schermkader van je laptop past.

Stel de schermhelderheid van je laptop in op (ongeveer) 50% en open een afbeelding op volledige schermgrootte. Leg de ondergrond over het toetsenbord en plaats daarop het product. LET OP: Kies wel een rechtenvrije foto als achtergrond!

  

Links het eindresultaat; rechts zie je hoe het eruit zag achter de schermen.

Werkt het of niet?

Ja het werkt, maar de schermhelderheid blijkt essentieel om te voorkomen dat de achtergrond óverbelicht en het product ónderbelicht wordt. Als je goed kijkt, zie je wel dat er iets niet helemaal klopt en dat de achtergrond een scherm is, maar in principe is deze hack goedgekeurd!

2) DE SOFTBOX DIE IEDEREEN THUIS HEEFT LIGGEN

De ingebouwde flitser in je camera is handig, maar niet in alle gevallen even mooi. Het flitslicht is namelijk vaak te hard. Deze hack gaat over een makkelijke manier om zelf een softbox te maken, met als doel het licht meer te breken om zo zachter licht te creëren. Het kost nagenoeg niks en dus vonden wij het proberen waard.

Hoe maak je het?

Blaas een witte plasticzak op, de grote maakt niet uit. Let er wel op dat die geen gaten heeft, want dan ben je nog wel even bezig. Blaas de zak op tot deze redelijk bol staat en leg er dan een knoop in. Je hebt nu je eigen softbox! Houdt het ballonnetje voor de uitgeklapte flitser en maak je foto.

    

Links zie je de voor en na; rechts zie je hoe het achter de schermen er voor het model uit zag.

Werkt het of niet?

Na het uitproberen kwamen wij tot de volgende conclusies. Als eerste kwamen we erachter dat door het zakje de intensiteit van de flits minder wordt. De foto werd, met de ‘gewone’ flitsinstellingen die we bepaald hadden met een flitsfoto zonder zakje, onderbelicht. Maar naast de belichting werd ook de witbalans anders. We hadden ineens een veel te warme/gele witbalans. Nadat we de instellingen hadden aangepast, liepen we eigenlijk niet tegen verdere problemen aan. Voor een portretfoto is de zelfgemaakte softbox dus zeker geschikt.

3) DE BESTE AFLEIDING VOOR KINDEREN

Kinderen zijn meestal snel afgeleid. Dit is bij een fotoshoot geen uitzondering. Ze kijken niet altijd naar de lens wanneer jij dat wilt en als ze dan kijken is het vaak maar voor een paar tellen. Hier is een handige hack voor bedacht, genaamd de ‘Lens Buddy’. Dit zou een soort elastieken knuffel zijn die je om je lens heen kan doen, waardoor kinderen daarnaar gaan kijken. De Lens Buddy zit dan zo dicht bij het midden van de lens, dat het dan bijna niet meer op zou moeten vallen dat ze er net niet in kijken.

Hoe maak je het?

Wat we aanraden is om een elastische, stoffen haarband te kopen in een vrolijke kleur. Deze kun je vervolgens makkelijk versieren met knopen, belletjes, lintjes e.d. om zo je eigen gepersonaliseerde Lens Buddy te maken.

    

Op de twee linker foto’s zie je het eindresultaat; op de rechtste foto kan je de buddy zien.

Werkt het of niet?

Het werkt, alleen wat je er precies voor nodig hebt, varieert. Zo is het erg leeftijdsgebonden. Een kind van zes vindt andere dingen leuk dan een pasgeboren baby of een peuter van drie. Een baby heeft niet zo veel aan vormen of kleuren, die hoort liever geluidjes zoals belletjes. Daarentegen vindt een kind van drie het juist interessant om kleine details te zien. Terwijl een kind van anderhalf meer de neiging heeft om ernaar te grijpen. Kortom kinderen zijn ermee bezig, je krijgt een aandachtige blik. Als je dus goed inspeelt op wat de aandacht trekt, is de ‘Lens Buddy’ zeker een handig product voor kinderfotografie.

LET OP: Het is dan wel bedoeld voor kinderen, maar niet als speelgoed. Wij raden dan ook aan om het niet aan kinderen te geven, maar onder de volwassenen te houden.